Telefon
Telegram
WhatsApp
İnstagram

Otoimmun Tiroid Hastalıkları (Hashimato ve Graves Hastalığı)

  • Anasayfa
  • Haberler
  • Otoimmun Tiroid Hastalıkları (Hashimato ve Graves Hastalığı)
Otoimmun Tiroid Hastalıkları (Hashimato ve Graves Hastalığı)
Otoimmun Tiroid Hastalıkları (Hashimato ve Graves Hastalığı)

Bağışıklık sistemi işleyişindeki çeşitli sorunlara bağlı, bağışık yanıtın kendinden olanlara yanıt verme durumuna Otoimmunite denmektedir. Çok sayıda otoimmun hastalık vardır. Tiroid bezini etkileyen otoimmun hastalıklar ise Hashimato(Haşimato) Hastalığı ve Graves Hastalığıdır.

Hashimato Hastalığı

Tiroid hormonlarının üretiminde rol oynayan protein ve enzimlere karşı gelişen otoimmun yanıta (otoantikorlar, Anti TPO, Anti Tg) bağlı ortaya çıkan bir tiroid hastalığıdır. En sık görülen tiroid hastalığı olup, cerrahi nedenler ile birlikte tiroid hormon eksikliğinin en sık nedenidir. Hastalar, hastalığın aşamasına göre normal tiroid hormonu düzeyleri, artmış tiroid hormon düzeyleri (sessiz tiroidit dönemi) veya kalıcı tiroid hormon eksikliği eksikliğini gösteren tiroid hormon seviyleri ile başvururlar. Tedavi yaklaşımı, hasta özellikleri ve tiroid hormonlarının seviyesine göre farklılık gösterir. 

Graves Hastalığı   

Tiroid hormon sentezinin sürekli olarak uyarılmasına neden olan otoimmun yanıta (otoantikorlar, TSH-reseptör antikoru) bağlı gelişir. Artmış hormon yapımı (hipertiroidi) ve artmış hormon seviyeleri ile saptanır. Hastalarda hipertiroidi ilişkili; artmış iştah ve kilo kaybı, terleme, kilo kaybı, çarpıntı, saç dökülmesi, ishal, ellerde titreme, kas güçsüzlüğü en sık belirtilerdir. Ayrıca, bu hastalık gözlerde canlı bakışa, göz kapaklarında ödeme, göz kapk aralığında artışa neden olabilmektedir. Sigara, hastalığın ortaya çıkışında, nüks etmesinde ve gözler etkilemesinde önemli bir faktördür. İlaç, cerrahi veya radyoaktif iyot tedavisi ile tedavi edilebilmektedir.